Mikä Kataja?
Pääkaupunkiseudulla toimiva KAnsanTAnssiJAmikollektiivi Kataja edistää ja kehittää paritanssikulttuuria, joka vastaa nykyajan tanssitarpeisiin, mutta nojaa elävään suomalaiseen kansantanssiperinteeseen. Kataja järjestää rentoja kansantanssijameja, joissa tanssinnälkäiset voivat ilakoida improvisoidun viemisen ja seuraamisen parissa suomalaisen kansantanssin poljennolla ja kuvioilla – elävällä soitolla tai levyillä säestettynä.
Kataja on syntynyt kansantanssiaktiivien halusta saada lisää jamitoimintaa pääkaupunkiseudulle. Kataja aloitti toimintansa kesällä 2024 Helsingissä Annantalon kesäjameilla sekä Kaustisen jamitanssityöpajoilla. Toiminta on kasvanut koko toiminnan ajan valtavasti ja tavoitteenamme on rakentaa toimintaamme kohti säännöllisesti järjestettäviä opetustunteja ja tanssitapahtumia. Tavoitteenamme on myös järjestää jameja tiloissa, joissa tanssijat mahtuvat toteuttamaan villeimpiäkin kuvioita ja joissa tanssi ja musiikki voivat elää yhdessä.
Koemme hyvin tärkeäksi improvisoidun jamitanssin opetuksen sekä alkeis- että edistyneemmällä tasolla. Katajapajoja järjestetään erilaisilla teemoilla niin pääkaupunkiseudulla kuin muualla Suomessa. Meidät voi myös tilata opettamaan! Jamitapahtumissa opetetaan lyhyitä, noin puolen tunnin jamitanssin perusteisiin keskittyviä pikakursseja, jolloin jameihin voi tulla tutustumaan myös täysin ilman kansantanssikokemusta. Haluamme tarjota tilanteita, joissa vapaasta tanssista innostuneet voivat viedä harrastustaan pidemmälle ja oppia uutta viennin ja seuraamisen saloista.
Kataja ylläpitää tapahtumakalenteria, jonne on kerätty kaikki pääkaupunkiseudun jamitanssitapahtumat, sekä valikoituja suurempia tapahtumia ympäri Suomea -mikäli niistä löytyy reissaamisen arvosta jamitoimintaa. Mikäli tiedät jamitapahtuman, joka puuttuu kalenterista, laita meille viestiä niin lisätään yhdessä tiedotusta jamitoiminnasta.
Tervetuloa mukaan Katajan tapahtumiin – kehitetään yhdessä pääkaupunkiseudun kansanparitanssikulttuuria. Nähdään tanssilattialla!
Jamit
Jamit ovat osa Katajan perustoimintaa. Jameissa tanssijat pääsevät käyttämään kursseilla oppimiaan taitoja käytännössä, improvisoimaan ja nauttimaan musiikista ja tanssista. Katajan jameissa musiikki voi soida joko livenä tai levynä. Elävän musiikin tapahtumissa soitetaan yleensä tanssittavia jamiklassikoita, joten jos sinulla on biisit hallussa voit yleensä liittyä mukaan tanssijoita vauhdittamaan. Levymusiikki puolestaan tarjoillaan puolen tunnin mittaisina soittolistoina, jotka vapaaehtoiset soittolistaräätälit ovat kasanneet omista lempparibiiseistään. Kuka tahansa saa ilmoittautua soittolistaräätäliksi ja saada omat hittinsä soimaan tanssijameissa.
Jamien yleisimmät tanssilajit ovat polska, sottiisi ja valssi. Näiden lisäksi tanssitaan usein polkkaa, masurkkaa, hamboa ja triolipolskaa, ja saattaapa väliin iskeytyä karjalainen maanituskin kun oikea musiikki osuu kohdalle. Jameissa pidetään huolta siitä, että kaikkia perinnetanssilajeja tanssitaan illan aikana ja että tempot ovat tansseille sopivilla tasoilla.
Katajan jameissa on käytössä jatkuva sekahaku. Kuka tahansa saa viedä tai seurata, tai tanssipari saa sopia omasta tavastaan roolittaa oman tanssinsa. Tanssiseuraa saa hakea myös missä tahansa roolissa, olit sitten viejä, seuraaja tai aktiivinen vaihtaja. Tanssikappaleita ei soiteta lavatanssimaailman tyyliin kahta kappaletta samaa tanssilajia, vaan yleensä tanssilaji ja -pari vaihtuvat joka kappaleen välissä.
Opettajat
Katajan opettajina toimivat pitkän linjan jamitanssiaktiivit Jari Haavisto ja Mari Solja. He tykästyivät kansantanssiin 2000-luvun alussa Helsingin Opiskelijakansantanssijoissa ja ovat siitä asti treenanneet, opettaneet ja kehittäneen vapaan kansanparitanssin skeneä järjestämällä tapahtumia ja opetuksia. Jarin ja Marin tavoitteena alkeisopetuksessa on mahdollistaa oppilaalle mahdollisimman nopeasti tanssijameihin osallistuminen ja siellä tanssimisesta nauttiminen. Edistyneempien tanssijoiden opettamisessa sydäntä lähellä on kansantanssille tyypillisen svengin ja hytkeen löytäminen, musiikin ja parikontaktin merkitys tanssissa, sekä vahvan pohjan rakentaminen jatkuvalle tanssissa kehittymiselle.
Jari on valmistunut kansantanssinopettajaksi Oulun seudun ammattikorkeasta ja hän on opettanut tanssia 2000-luvun alusta asti mm. tanssiryhmissä Susirekka, Petkele ja Opiskelijakansantanssijat. Mari on valmistunut Kasvatustieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta ja hän on opettanut kansantanssia mm. Opiskelijakansantanssijoissa ja pitänyt lukuisia lyhytkursseja pääkaupunkiseudulla.
Tilaa meidät opettamaan
Voit tilata Katajan opettamaan kursseja kansanomaisista paritansseista. Katajan vahvuutena ovat vapaaseen vientiin liittyvät osa-alueet, mutta myös yhteistanssitukset löytyvät repertuaaristamme. Kataja on opettanut kursseja muun muassa seuraavista teemoista: Lisää kuvioita paritanssiin, Stagelta tanssilattialle - vapaan paritanssin vientiä, Seuraamista ja kuvioita kansantanssia jo harrastaneelle sekä Pika-alkeet muita paritanssilajeja harrastaneille.
Ota rohkeasti yhteyttä info@kansantanssijamit.fi ja pyydä tarjousta.
Yhteystiedot
Kataja on avoin kollektiivi, joka toimii vapaaehtoispohjalta. Katajaan kuuluu pääkaupunkiseudun kansantanssin ammattilaisia ja harrastajia. Opettajakaksikon Jari Haavisto ja Mari Solja lisäksi Katajassa toimivat myös Sara Norja ja Elina Salmela.
Kataja löytyy myös Facebookista ja Instagramista.
Meihin voi olla yhteydessä sähköpostitse: info@kansantanssijamit.fi tai yksityisviestillä Facebook Messengerin tai Instagram Direct Messagen välityksellä.